Pengantin Bi$u Lafaz Nikah Guna Bahasa I$yarat, Buat Ramai Rasa $ebak

Apabila melihat pa$angan sedang dinikahkan, yang paling dinantikan sudah tentulah momen lafaz ijab dan kabul oleh pengantin lelaki, kalau boleh setiap butir kata perlu jelas didengari.

Namun, lain pula buat pa$angan pengantin baru ini kerana istimewanya pengantin lelaki itu merupakan golongan Orang Kurang Upaya (OKU), yang mengalam1 ma$alah percakapan dan pendengaran.

Kisah pa$angan itu menjadi tvlar di Twitter baru-baru ini, selepas kenalan kepada pengantin memuat naik detik pernikahan tersebut di lamam s0sial media itu.

Video itu memaparkan pengantin lelaki melafazkan akad nikah dengan menggunakan bahasa i$yarat, dengan dibantu oleh seorang wanita.

Kisah pa$angan pengantin ini dimuat naik menerusi satu rakaman video, si pengantin lelaki menyempurnakan akad nikah menggunakan bahasa i$yarat sambil diiringi oleh guru sekolahnya untuk proses alih bahasa.

Video:

Itu perkongsian seorang pengguna Twitter bernama Erin Kahar apabila memuat naik satu rakaman video menunjukkan pengantin lelaki bernama Muhammad Faiz menggunakan bahasa i$yarat ketika melafazkan akad nikah yang kemudian diterjemahkan oleh guru sekolahnya.

Atas bantvan guru itu, Muhammad Faiz dan pasangannya bernama Fara sah bergelar suami isteri.

Percintaan bermula di bangku sekolah itu membuatkan netizen berasa kagum dan sehingga kini video tvlar itu meraih lebih 500,000 tontonan.

 

Sumber: Nona

Be the first to comment on "Pengantin Bi$u Lafaz Nikah Guna Bahasa I$yarat, Buat Ramai Rasa $ebak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*