“Lebih Yakin Untuk Mi$i Seterusnya..” Abang Viva Kini Tamat Kursus Asas Pertahanan Awam

Sebut sahaja Abang Viva pasti ramai mengenali jejaka ini 

Wira banjir, Azwan Omar atau lebih popular dikenali sebagai ‘Abang Viva‘ selesai menjalani Kursus Asas Pertahanan Awam yang berlangsung tiga hari berakhir hari ini di Pejabat Angkatan Pert4hanan Awam (APM) Melaka, Ayer Keroh di sini.

Terbaru, pemilik nama Azwan Omar itu dilap0rkan menyertai Kursus Asas Pert4hanan Awam Negeri Melaka Siri 2/2022 di Pejabat Negeri Pertahanan Awam (PNPA) di Ayer Keroh, di sini, hari ini.

Azwan meluahkan rasa syukur kerana diberi peluang menyertai kursus selama tiga hari itu bagi mendalami bermacam ilmu asas pert4hanan awam.

Jelasnya lagi, beliau kini lebih berasa yakin untuk memberikan bantvan awal kepada mang$a benc4na terutamanya mel1batkan banjir, jika terl1bat dengan kerja-kerja $ukarelawan pada masa akan datang.

“Sebelum ini saya memang tidak tahu apa-apa, pergi mi$i bantvan banjir pun secara $olo tanpa pengalaman semua. Tapi dengan kursus ini stamina kita semakin bertambah,” katanya.

Kursus tersebut disertai 42 peserta terdiri daripada guru, pelajar tingkatan enam dan orang awam.

Pada Disember 2021, kisah Abang Viva tvlar dan mendapat perhatian dalam media so$ial sehingga ramai yang ingin memberi dan menawarkannya hadiah, memandangkan jasa yang ditvmpahkan kepada mang$a-mang$a banjir.

Paling mencuri perhatian, apabila beliau yang menggunakan kereta Perodua Viva membawa sebuat bot getah di atas bumbung serta enjin bot lapan kua$a kuda jenis Mercvry.

Beliau dilap0rkan hanya berbekalkan wang tunai sebanyak RM50 iaitu RM20 digunakan untuk mengisi minyak kereta manakala RM30 lagi bagi membeli makanan buat mengala$ pervt.

 

Sumber: Utusan

Be the first to comment on "“Lebih Yakin Untuk Mi$i Seterusnya..” Abang Viva Kini Tamat Kursus Asas Pertahanan Awam"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*