Tak Sanggup Lihat Sahabat Berhenti Sekolah. Adik Ini Sanggup Simpan Duit Bayar Yuran Kelas KAFA

KEBIASAANNYA jika kanak-kanak mula menabung, tentunya ada barang yang mahu dibeli seperti permainan. Namun lain pula dengan kisah anak kecil ini apabila membuat simpanan bukan untuk dirinya, $ebaliknya bagi membantu rakannya yang dalam ke$usahan.

“Semalam Yusuf minta RM20, untuk genapkan simpanan dia selama sebulan yang dah capai RM80.

“Tujuannya nak bayarkan yuran kawan. Bulan lepas dia maklumkan $edih, ada kawan nak berhenti sekolah petang (Kelas al-Quran dan Fardu Ain) sebab tak mampu bayar yvran,” tulis seorang bapa menerusi satu perkongsian di Facebook.

anak bayarkan yuran kawan 4

Yusuf (kiri) semasa belajar di Melbourne.

Berkongsi cerita, bapa kepada kanak-kanak itu, Mohd Nasaie Ismail, 38, berkata, anaknya Yusuf yang berusia 12 tahun telah memaklumkan mengenai hasrat untuk membantu rakan sebayanya, sejak bulan lalu.

“Dia beritahu, boleh tak tol0ng bayarkan yuran kawan dia. Saya kata boleh. Tapi saya pun dah lvpa. Senyap jelah. Lepas tu dia tengok kita tak hulur duit kat dia, dia kumpul sendiri. Walhal kita ni lvpa dah.

“Rupa-rupanya dalam diam dia kumpul duit belanja sekolah dan duit yang atok, opah, tok wan bagi. Dapatlah RM80. Yuran nak dibayar RM100,” katanya.

anak bayarkan yuran kawan 3

Bagaimanapun bapa kepada lima anak itu menjelaskan Yusuf yang merupakan anak kedua tidak bercerita lanjut mengenai latar belakang rakannya itu.

“Memang dia sekolah di bandar tapi di kawasan ini juga ramai mi$kin bandar. Jadi, ke$-ke$ sebegini selalu kami dengar,” katanya.

Sebagai bapa, Nasaie mengaku1 sangat gembira melihat anak lelakinya mahu membantu rakan dalam ke$usahan, sambil menambah anak-anaknya terpengarvh dengan budaya saling bantu-membantu sewaktu mereka sekeluarga berada di Australia selama beberapa tahun.

Menurutnya, tiga anaknya yang pertama pernah bersekolah di Melbourne sejak 2015 hingga 2018 sewaktu dia menyambung pengajian di negara kanggaru itu.

“Membantu, cakna terhadap orang sekeliling memang jadi budaya yang sangat mend4lam di Australia, dan budaya itu dibawa balik ke Malaysia.

“Ada saja benda yang anak-anak fikir nak tolong orang,” katanya yang menyifatkan Yusuf sebagai anak yang lemah-lembut, paling peny4bar dan suka menolong adik-beradiknya.

anak bayarkan yuran kawan 2

Nasaie (kiri) bersama Yusuf (belakang) dan seorang lagi anaknya.

Menurut Nasaie lagi, dia juga terke$an dengan sikap baik yang ditunjukkan anaknya itu.

“Alhamdulillah Yusuf dah bayar dan rakan dia sangat gembira. Kadang-kala apabila tengok anak anak sebegini akan menyedarkan kita bahawa ukuran yang kita letakkan pada setiap anak-anak tidak boleh sama terutama dalam akademik.

“Bukan semua anak anak mempunyai keupayaan yang sama. Tetapi setiap anak-anak pastinya dijadikan dengan kelebihan tersendiri yang unik dan perlu diraikan kelebihan tersebut,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Online

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "Tak Sanggup Lihat Sahabat Berhenti Sekolah. Adik Ini Sanggup Simpan Duit Bayar Yuran Kelas KAFA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*